De stichting en het project

De Stichting Hulp voor Afrika is sinds 2006 werkzaam in het dorp Banyaka in het binnenland van The Gambia.

Women's Garden.
Banyaka ligt ver van de rivier, waardoor er een groot water te kort is voor het verbouwen van groenten en fruit. Om de bevolking van Banyakka te helpen is in 2006 de Stichting Hulp voor Afrika opgericht. Door de community van Banyaka werd een stuk grond van 6 ha ter beschikking gesteld en een coöperatie op gezet, waar vrouwen lid van konden worden. Dat stelde de vrouwen in staat op een stukje grond hun eigen groenten en fruit verbouwen. Met hulp doormiddel van sponsoring van de toenmalige Tilburgse Waterleiding werd voor een deel van de tuin een bewatering systeem opgezet.

In 2006 werd er gestart met 60 vrouwen. Dit aantal nam snel toe. Momenteel werken er 150 vrouwen op de tuin. Door het succes is de belangstelling onder de vrouwen groot en staan er 50 vrouwen op de wachtlijst.

Bewatering.
Een deel van de tuin heeft nog geen bewatering systeem. De afgelopen jaren zijn er diepere putten geslagen en het oppompen van water gebeurt d.m.v een door solar systeem aangedreven pomp. Het water wordt naar een watertank gepompt en vervolgens worden de reservoirs gevuld. De vrouwen kunnen hierdoor gemakkelijk de stukjes grond bevloeien, met als resultaat, dat de opbrengst groter is gedurende het gehele jaar.

Een deel van de opbrengst wordt gebruikt voor voeding van de eigen familie. Wat over blijft wordt verkocht op de markt. Van een deel van de winst worden zaden en gereedschap gekocht. Het andere deel wordt besteed aan gezondheidszorg en onderwijs. Onderwijs betekent een betere toekomst.

Met donatie van Kiwanis en Rotary Club Heemstede kon een hek om de tuin gebouwd worden. Waardoor koeien,geiten en ezels buiten de tuin gehouden kunnen worden.

Op verzoek van de Stichting heeft het ministerie van agricultuur van The Gambia heeft de Heer Ceesay beschikbaar gesteld om de vrouwen te leren,wat er het beste verbouwt kan worden en wanneer om de grootste opbrengst te krijgen. De Heer Ceesay verzorgt maandelijks een rapportage.

Twee keer per jaar wordt er een bezoek gebracht door het bestuur van de Stichting vanuit Nederland aan de tuin om te zien wat de resultaten zijn en wat er voor de komende periode nodig is.Gambia

Lees hier meer over het land Gambia

Doe mee en help

Kijk op onze doneerpagina of neem contact op.